People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

CONSERVEERMIDDELEN

Zijn conserveermiddelen in haarproducten en andere cosmetica gevaarlijk? Of heb je ze juist nodig?

De woorden ‘vrij van conserveermiddelen’ en ‘alcoholvrij’ hebt je vast en zeker eens voorbij horen komen bij het kijken van reclames. Dit zal vast heel slecht zijn als het weg wordt gelaten, toch? Maar toch ligt het net iets ingewikkelder dan dat. 

Vrij van conserveermiddelen 

Cosmetische producten hebben vaak conserveermiddelen. Zo moeten ze zelfs een bepaalde conservering hebben. Doen ze dit niet, worden ze niet gezien als een veilig cosmetisch product en mag het niet de winkels in. Waarom zeggen producenten dit dan vaak? Misschien heb je de term ‘conserveermiddelen’ vaker horen vallen als het gaat om voedingsmiddelen. Dit klopt, veel mensen willen eten zonder deze conserveermiddelen. En dit kan. Want deze voedingsmiddelen eet je natuurlijk binnen een korte periode op. Deze trend van conserveermiddelen vrij willen mensen ook zien in hun cosmetische producten. En daar gaan de producenten in mee. Ook al is dit niet helemaal de waarheid. 

Wat doen ze?

Conserveermiddelen worden al decennia gebruikt om producten te beschermen tegen bacteriën. Daarnaast bieden ze stabiliteit voor de ingrediënten en zorgen ze ervoor dat het product langer goed blijft. Ieder product dat water bevat loopt namelijk al risico op een bacteriële contaminatie. 

Lees ook:
Zout en gluten in haarproducten: wat is het nut ervan en kan het leiden tot een allergische reactie?

Houdbaarheid

Een cosmetisch product zonder conserveermiddelen heeft dus een hele korte houdbaarheid. Hierdoor moet het ook in de koelkast bewaard worden, net als producten zoals melk en vruchtensap. Een cosmetisch product zonder conserveermiddelen zal buiten de koelkast net zo snel bederven als je een pak melk buiten de koelkast zet. Dit is alleen geen probleem voor het pak melk, want dat is binnen een week al op. Die dure crème die je net hebt gekocht houd je liever wat langer dan dat. Hierdoor zijn deze conserveermiddelen zo belangrijk. 

Parabenen

Het meest voorkomende conserveermiddel zijn parabenen. Deze werken het beste en zorgen er voor dat het product lang gebruikt kan worden. Tegenwoordig zijn veel cosmetische producten parabenen vrij. Dit komt omdat mensen gevoelig kunnen zijn voor deze parabenen. In plaats hiervan worden dan natuurlijke conserveermiddelen gebruikt. Denk hierbij aan essentiële oliën en organische zuren. Toch werken deze niet zo goed als de parabenen en zal het product zonder parabenen ook een stuk minder lang mee gaan. Het is dus aan de consument zelf, wat ze liever hebben. Geen parabenen of een product dat langer houdbaar is. Toch zijn parabenen niet gevaarlijk om te gebruiken, hoewel veel mensen dat wel denken.

Foto: Pexels

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts