People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

zout en gluten

Zout en gluten in haarproducten: wat is het nut ervan en kan het leiden tot een allergische reactie?

Het klinkt misschien een beetje gek, zout en gluten in haarproducten. Toch zit dit in deze producten of kan het in het geval van gluten sporen bevatten. Waarom zitten deze dingen in haarproducten en misschien wel belangrijker, kan ik een allergische reactie hiervan krijgen?

Zout in haarproducten

Als je naar de ingrediëntenlijst van een haarproduct kijkt, staat er vaak natriumchloride op. Dit is een natuurlijk voorkomend element dat wordt verkregen uit zeezout, of simpel gezegd gewoon zout. Het wordt al honderden jaren gebruikt in cosmetische producten en dit allemaal zonder problemen. 

Wat doet het?

Natriumchloride zit dus vaak in cosmetische producten, maar waarom eigenlijk. Wat doet het precies? Natriumchloride wordt gebruikt als een natuurlijk antibacterieel middel. Daarnaast is het ook een viscositeit stabilisator. Dit houdt in dat het natriumchloride zorgt dat het product niet te dik en stroperig wordt. Zo worden formuleringen met hoge concentraties natuurlijke, plantaardige oliën verbonden. 

Zoutvrij

Het compleet zoutvrij maken van een cosmetisch product lijkt eigenlijk onmogelijk om te doen. Dit komt omdat zout van nature voorkomt in water. Natriumchloride helpt het haar met het herstellen van de zoutverbindingen. Het heeft ook geen enkele negatieve gevolgen voor het haar, dus maak je niet al te veel zorgen hierom. 

Lees ook:
Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een goede haarconditie?

Gluten in haarproducten

Gluten zitten vaak niet in haarproducten, maar er kunnen wel sporen van gluten gevonden worden in deze producten. Vaak gaat het dan om producten die bepaalde typen proteïne, tarwe, soja, gerst of haver bevatten. Het kan zijn dat je allergisch of gevoelig voor een bepaald ingrediënt bent. Helaas is het soms moeilijk te bepalen wat dit ingrediënt precies is. 

Allergische reactie

Het Amerikaans academisch medisch centrum, de Mayo Clinic, geeft aan dat een gluten intolerantie voor problemen kan zorgen in de spijsvertering en problemen met de absorptie. Dit betekent dat deze problemen vaak alleen voorkomen bij het innemen van deze producten. Hierdoor is de kans klein dat je een allergische reactie krijgt na het gebruiken van een cosmetisch product met sporen van gluten. Toch is het handig om altijd een huidtest te doen, om een mogelijke allergie te ontdekken. 

Foto: Unsplash

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts