People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

keratine

Het wetenschappelijke antwoord op de vragen: wat is keratine en wat doet het met je haar?

Keratine is een begrip dat veel langskomt in de haarindustrie. Er zijn honderden producten met de stof en tientallen behandelingen beschikbaar. Toch vraag je jezelf misschien af wat het is en nog belangrijker: wat doet het met je haar?

Wat is keratine?

Om simpel te zeggen is keratine een stof dat wij al in ons lichaam hebben. Het is een proteïne die voorkomt in onder andere ons haar, huid en nagels. De haarschacht bestaat voor zo’n 89% uit keratine. Het is dus een erg belangrijke stof voor zowel intern als extern. Toch heeft niet ieder haartype dezelfde hoeveelheid keratine. Zo is Aziatisch haar met wel 95% het haar dat het hoogste percentage keratine heeft. Afrikaans haar heeft zo’n 85% en Europees haar 89%. Keratine is niet het enige waar het haar uit bestaat. Zo zijn mineralen en vocht ook grote spelers.

De inhoud van keratine

Om wat dieper op keratine in te gaan, kijken we naar hoe de stof opgebouwd is. Keratine wordt namelijk gevormd door verschillende aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Een heel belangrijk aminozuur in keratine is cysteïne. Deze zorgt voor de reparatie van beschadigde zwavelbruggen in het haar. Zwavelbruggen bepalen of je haar krult of dat het steil is. En alles daar tussenin. Ook geeft het je haar stevigheid. Deze zwavelbruggen kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld chemische behandelingen, hittestyling en het weer. Raken ze beschadigd, zal het haar zijn stevigheid verliezen. Ze moeten dus hersteld worden zodat het haar weer sterk en gezond zal zijn.

Keratine en het haar

Keratine is dus erg belangrijk om het haar sterk en gezond te houden. Als de hoeveelheid keratine in het haar echter daalt door het vele gebruik van hittetools, het verven van het haar of door het weer, zal dit negatieve gevolgen hebben. Helaas kan het haar niet zelf deze keratine aanvullen, zoals de huid wel kan. Hierdoor zal het haar deze verloren keratine aanvullen met vocht. Het haar wordt hierdoor zwaarder en verliest elasticiteit en volume. Daarnaast zal het haar gaan pluizen en is het breekbaar en dof. De verloren keratine zal je dus handmatig moeten aanvullen. Niet alleen zal het haar dan sterker en gezonder zijn. Het zal ook helpen bij behandelingen in de toekomst. Zo is de kleur beter als het haar geverfd wordt. 

Lees ook:
Zout en gluten in haarproducten: wat is het nut ervan en kan het leiden tot een allergische reactie?

Slecht voor het haar?

Waarom horen we dan zo vaak twijfels of keratine wel goed is voor het haar? Het is namelijk een stof die we al hebben en het komt voor in ieder haartype. Het is daarnaast ook helemaal niet slecht voor het haar. Toch kan het zo zijn dat er door gebruik van bepaalde keratine schade is aan het haar. Hoe kan dit dan? Dit komt vooral doordat keratine een vrij duurde proteïne is. Hierdoor pakken producenten van veel haarproducten een keratine van een mindere kwaliteit. De moleculen zijn dan te groot voor het haar om op te nemen. Hierdoor kan het niet altijd optimaal werken. 

Shampoo met keratine

Veel shampoos bevatten keratine, maar dit is vaak als ondersteuning. Toch worden deze shampoos vaak keratineshampoos genoemd. Het verschil tussen keratineshampoos van een drogisterij en de keratineshampoos van een kappersmerk is groot. De eerste bevatten vaak de slechte kwaliteit keratine. Die met de te grote moleculen die niet kunnen worden opgenomen door het haar, zoals eerder genoemd. De professionele shampoos bevatten kleinere moleculen. Deze kunnen wél opgenomen worden door het haar. Ze zullen dus geen laagje op het haar leggen. Deze shampoos kun je dus zonder zorgen gebruiken. Dus let goed op welke shampoos je koopt en voed je haar met de goede keratine.

Producten

Voor een goede professionele shampoo, kun je kijken naar de Damage Rewind lijn van Fudge en de Structure Complex lijn van NAK Hair. Deze voeden het haar en herstellen de schade.

Bron: Haarpro.nl | Foto: Pexels

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts