People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

grijs haar

Grijs haar: waarom wordt het haar grijs en wat zijn de directe oorzaken ervan?

Grijs haar is iets waar we eigenlijk allemaal wel op een bepaalde leeftijd last van krijgen. Het begint misschien met wat grijze haren en dan zal het langzaam de eigen kleur overnemen. Hoewel veel mensen de grijze haren bedekken, is dat eigenlijk nergens voor nodig. Het grijze haar kan hartstikke mooi zijn en laten we dat nu eens omarmen! Maar hoe komen die grijze haren er eigenlijk? 

Waarom wordt haar grijs?

Je hoeft niet bang te zijn dat als je in de stress schiet er gelijk grijze haren beginnen te groeien, zo werkt het gelukkig niet. Het is namelijk over het algemeen een heel geleidelijk proces. Het werkt namelijk zo. Iedere haar op je hoofd groeit uit een haarfollikel. Deze follikels bevatten pigmentcellen, deze bepalen de kleur van het haar. Als je ouder wordt, sterven deze pigmentcellen langzaamaan af. Hierdoor worden de haren transparant, maar wij zien dit als grijs of soms wit. De eerste grijze haren zul je opmerken langs je slapen en deze verplaatsen zich dan langzaam naar de bovenkant van het hoofd. Uiteindelijk zal dit dan zich over het gehele hoofd verplaatsen. Dit hele proces kan wel jaren duren. De kleur van het haar heeft trouwens verder niks te maken met de kans om grijs te worden. De grijze haren vallen alleen meer op in donker haar.

De oorzaken van grijs haar

Het grijze haar is meestal een gevolg van het ouder worden. Toch kan het zijn dat je al eerder te maken hebt met grijze haren. Dit kan komen door een heleboel verschillende factoren. Bijvoorbeeld kan grijs haar erfelijk zijn en kan al op 16-jarige leeftijd ontstaan. De meest voorkomende factoren zetten we op een rij. 

Ouder worden

Zoals al eerder gezegd is ouder worden de nummer één oorzaak van grijs haar. Dit kan al beginnen rond het 35e levensjaar, maar dit kan ook veel later zijn. Het heeft allemaal te maken met genetica. Sommigen zullen de eerste grijze haren al ontdekken op hun twintigste, terwijl anderen al ver in de veertig zijn voordat ze de eerste grijze haar ontdekken. Benieuwd wat er voor jou te wachten staat? Neem een kijkje naar je ouders en grootouders. Hoewel dit niet gelijk hoeft te zijn aan je voorouders, kan het je wel ongeveer een indicatie geven.

Stress

Hoewel een stressvolle gebeurtenis niet meteen zal leiden tot grijs haar, blijkt het uit onderzoek dat langdurige stress toch kan zorgen voor die grijze haren. Door enorme stress kan je namelijk de cellen die melanine produceren in de haarzakjes verliezen. En zonder die cellen wordt het haar dus grijs. Dit onderzoek is alleen getest op muizen, maar toch wordt er gedacht dat dit evenveel invloed zou hebben op mensen.

Lees ook:
Gespleten punten en haarbreuk: hoe gezond is jouw haar echt?

Vitamines te kort

Het tekort hebben aan bepaalde vitamines en mineralen kunnen er ook voor zorgen dat het haar grijs wordt. Een tekort aan de vitamine B12 is de meest voorkomende in verband met het vroegtijdig grijs worden. Daarnaast wordt een tekort aan ijzer, zink en vitamine B5 hier ook aan gelinkt.

Ziekte

Bepaalde medische aandoeningen en ziektes kunnen er ook voor zorgen dat het haar zijn pigment verliest. Uit onderzoek blijkt dit zo te zijn bij aandoeningen aan de schildklier. Maar ook auto-immuunziektes zijn in verband gebracht met grijs haar zoals vitiligo, neurofibromatose en alopecia. 

Roken

Als laatste factor, hebben onderzoekers een verband gevonden tussen roken en grijze haren vóór je 30e. Dit komt omdat de gifstoffen in sigaretten de haarzakjes beschadigen. Dit zorgt voor de vroegtijdige grijze haren.

Terug naar kleur

Zou je grijs haar terug kunnen draaien? Helaas kan dit niet. De enige manier om, als het haar al grijs is, je originele kleur terug te krijgen is om het te kleuren. Wel zou je het misschien kunnen voorkomen, of eigenlijk beter gezegd uitstellen, door te zorgen dat je alle vitamines binnenkrijgt, niet rookt en een stressvrij leven leidt. Toch zijn er veel oorzaken waar je eigenlijk helemaal geen controle over hebt. Er zijn wel natuurlijke ingrediënten zoals de hibiscusbloem en spirulina waarvan bekend is dat ze de verspreiding van grijs haar vertragen. Maar toch het beste wat je kunt doen met grijs haar, is het omarmen. Het is er nu eenmaal en het gaat niet meer weg. Of je er nou overheen kleurt of het grijs houdt, op een bos gezond haar mag je trots zijn.  

Bron: Hairstory | Foto: Pexels

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts