People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

blond haar

Van donker haar naar blond haar: hoe doe je dat zonder het haar erg te beschadigen?

Soms is het tijd voor een complete make-over en hoe kun je dit nu beter doen om van een brunette te gaan naar een blondine? Misschien heb je de vele horrorverhalen gehoord en ben je toch wat terughoudend hiervoor. Toch hoef je jezelf echt niet veel zorgen te maken en is het zeker mogelijk om van een donkere haarkleur naar blond te gaan. Op een goede manier kan dit gewoon zonder dat al je haar ervan uitvalt. 

Gezond haar is belangrijk

Voor dat je überhaupt denkt aan het kleuren van het haar, is het belangrijk om te kijken naar hoe gezond het haar is. Het proces van donker naar blond duurt lang en is zwaar voor het haar, hiervoor moet het dus gezond zijn. Wat kan je doen om het haar zo gezond mogelijk te maken? Gebruik goede behandelingsproducten, het minder gebruiken van hittetools, professionele shampoos en conditioners en het knippen van dode punten zijn belangrijke dingen om te doen om het haar in zijn beste staat te krijgen. Als het haar dan ook zo gezond als maar kan is, kun je beginnen aan het bleekproces.

Haaranalyse

De eerste stap in zo’n grote transformatie is een haaranalyse. Dit houdt in dat je een testlok doet om te kijken hoe het bleekproduct op het haar zal reageren. Na dit resultaat zal de kapper kijken of je officieel klaar bent voor het bleekproces. Neem altijd eerst contact op met je kapper en laat weten wat je wilt gaan doen. Maak eerst een afspraak voor een haaranalyse en testlok. Misschien kan je haar het aan, maar misschien ook niet. Altijd het beste om te weten voordat je ervoor gaat. Ook voor de kapper is het belangrijk dat ze je in de salon kunnen boeken met de beste timing voor jou en voor hen.

Het bleekproces

Het volledige hoofd zal dus gebleekt worden, tot zo’n 2,5 cm van de aanzet. Dit komt omdat de hoofdhuid een warmtegeleider is. Deze eerste 2,5 cm zullen dus sneller verwerken dan de rest van het haar en is het belangrijk om deze als laatste te doen als de rest van het haar al de tijd heeft gehad om te verwerken. Het hele proces duurt lang en het zal dan ook wat tijd kosten voordat het haar de ‘blonde’ kleur bereikt. Het haar zal van zwart naar rood gaan, dan van rood naar oranje, van oranje naar geel en dan kun je met een toner van geel naar blond gaan. Het haar moet dan ook misschien twee keer gebleekt worden, maar dit zal een kapper alleen doen als het haar dat aankan. Anders zul je later nog eens terug moeten komen als het haar hersteld is, dit kan wel zes weken duren. Wees er dus op voorbereid dat je misschien tijdelijk met een kleur moet rondlopen die je liever niet hebt. 

Het proces herhalen

Het kan zelfs zo zijn dat een kapper drie of vier sessies nodig heeft om het gewenste blonde haar te bereiken, dit is afhankelijk van de kleur en de sterkte van het haar. Het goede aan een testlok is dat zowel jij als de kapper weten hoe het haar eruit zal zien voordat je aan het hele proces begint.Omdat dit proces zo zwaar is voor het haar, kan een kapper een ‘bondbuilder’ gebruiken. Dit zal het haar beschermen tegen extra schade, maar onthoud wel dat dit het bleekmiddel wat verdunt. Toch zal het haar je dankbaar zijn na gebruik van dit product.

Lees ook:
Gespleten punten en haarbreuk: hoe gezond is jouw haar echt?

Kleur of tint

Als de gewenste lichte kleur dan eindelijk is bereikt kun je kijken wat er daarna moet gebeuren. Misschien ga je voor een coole tint? Dan wordt er een toner gebruikt. Natuurlijk kun je nu ook kiezen voor een lichte haarkleur die niet zou pakken op jouw eerdere donkere haar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lichtroze. Wat je ook kiest, genoeg inspiratie foto’s van de kleur meenemen naar de salon is altijd een goed idee.

De kleur bijhouden

Na verloop van tijd krijg je natuurlijk uitgroei. Het is belangrijk om dan te wachten tot de uitgroei 1,5 cm tot 2 cm is om de kleur goed bij te houden, dus anderhalve maand is de perfecte tijd om terug te gaan voor de uitgroei. Bij de eerste 1,5 cm uitgroei is de proteïne van het haar zacht. Hierdoor kleurt die 1,5 cm makkelijk op. Na deze 1,5 cm is de proteïne harder en wordt het dus lastiger om het haar te kleuren of blonderen. Als je te lang wacht en de uitgroei is 2,5 cm of langer is het haar resistent voor het blondeermiddel. Dit houdt in dat de uitgroei na de 1,5 cm niet zo snel zal oplichten. Dit geeft een lelijke gele donkere rand in het haar. Wacht dus niet te lang, maar ga zeker ook niet te vroeg terug. Zelfs de beste kapper kan een uitgroei van minder dan 1 cm niet blonderen. Dit zorgt namelijk voor haarbreuk.

De verzorging van het blonde haar

Het is geen eitje om een blondine te zijn. Naast het onderhoud is ook de verzorging erg belangrijk. Voed dan ook het haar goed, zeker na zo’n zwaar proces. Gebruik regelmatig verzorgingsbehandelingen om het haar te voeden en een violet shampoo om de gele tinten te verwijderen. 

Nu je alles weet over het gaan van donker haar naar blondine is het tijd om te beginnen met dit proces. Als je deze stappen goed volgt en goed overlegt met jouw kapper over wat het beste is voor jouw haar, ieders haar is namelijk anders, hoef je jezelf nooit zorgen te maken dat je eindigt zoals in een van die horrorverhalen.

“It’s expensive to be blonde, that’s why diamonds are a blondes best friend!”

Bron: Luxy Hair | Foto: Pexels

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts