De meeste van ons zijn tegenwoordig wel bekend met hun haartype, maar dit is niet de enige manier waarmee je bepaald hoe het haar verzorgd moet worden. Haarporositeit is erg belangrijk om rekening mee te houden, omdat dit heel veel invloed heeft op hoe het haar eruitziet en hoe het voelt. Wat porositeit precies is en hoe je weet welke porositeit jouw haar heeft lees je hier.
Wat is haarporositeit?
Haarporositeit heeft alles te maken met hoe goed jouw lokken vocht, voedingsstoffen en producten kunnen opnemen en vasthouden. Bij haarporositeit wordt er gekeken naar de vorm en grootte van de haarschubben. Hoe poreus het haar is, wordt vooral bepaald door genetica. Iedere lok haar heeft een laag haarschubben. Deze haarschubben beschermen het haar. Door middel van deze schubben die elkaar overlappen worden vocht, voedingsstoffen en producten binnengelaten als deze schubben openstaan en zodra ze sluiten kunnen deze drie vastgehouden worden. Zo worden producten bijvoorbeeld opgenomen in het haar. Het haar kan een hoge, lage, of neutrale porositeit hebben.
Lage haarporositeit
Bij een lage haarporositeit zitten de haarschubben vrijwel dicht. Hierdoor is het lastig om vocht te absorberen en producten laten doordringen. Je merkt dat je poreus haar hebt doordat haarproducten moeilijk worden opgenomen en op het oppervlak van het haar blijven liggen. Dit geldt ook voor vocht zoals water tijdens het douchen. En als het eeuwen lijkt te duren voordat het haar droog is. Hoewel deze dingen allemaal vrij negatief klinken, zijn er ook voordelen aan een lage haarporositeit. Laag poreus haar is vaak sterker, gezonder en glanst meer dan hoog poreus haar. De reden hiervoor is dat de haarschubben platter liggen.
Hoge haarporositeit
Een hoge porositeit houdt in dat de lokken gemakkelijk vocht en producten kunnen opnemen. Het nadeel hiervan is wel dat dit vocht niet lang kan worden vastgehouden. De haarschubben liggen namelijk ver uit elkaar en hebben veel ruimte om het vocht en de producten op te nemen en snel te verliezen. Hoog poreus haar kun je herkennen aan deze snelle opname, maar ook aan andere factoren. Zo is het haar vatbaar voor breuk en schade, is het pluizig en droogt het vrij snel aan de lucht. Een hoge haarporositeit kan genetisch zijn, maar het kan ook een gevolg zijn van chemische behandelingen en hitte styling.
Haarporositeit bepalen
Nu dat het verschil tussen hoge en lage haarporositeit duidelijk is, is het tijd om te weten hoe je kan zien hoe poreus jouw haar is. Dit is namelijk van belang voor je haarroutine. Hoe verzorg je het haar goed als je niet weet wat het haar nodig heeft? Niet dus. Gelukkig kun je gemakkelijk vanuit huis bepalen welke porositeit jouw lokken hebben.
Zo kun je door het haar door je vingers te wrijven en te voelen al bepalen hoe poreus jouw haar is. Voelt het glad en glijdt het soepel door je vingers? Dan heb je een lage haarporositeit. Voelt het ruw en grof? Dan heb je een hoge haarporositeit. Daarnaast kun je bijhouden hoelang het duurt voordat het haar aan de lucht is gedroogd. Is het zo goed als droog na 2 uur? Dan heb je hoog poreus haar. Duurt het langer dan 8 uur? Dan heb je hoog poreus haar. Natuurlijk kun je bij deze beide testjes er precies tussenin zitten. Wat dan? Bij deze uitkomst heb je waarschijnlijk een neutrale haarporositeit.
Lees ook:
Natuurlijk en veilig: waarom is Clean Beauty beter voor jou en je haar?
Hoe verzorg je laag poreus haar?
Het gebruiken van producten die het haar niet verzwaren is uiterst belangrijk bij laag poreus haar. Producten die ingrediënten zoals zware oliën bevatten is te moeilijk voor dit haar om op te nemen. Kies voor producten die het haar hydrateren met ingrediënten zoals glycerine.
Daarnaast is product ophoping een van de grootste problemen voor mensen met een lage haarporositeit. Omdat de haarschubben zo zicht op elkaar staan kan het haar deze producten moeilijk opnemen waardoor het op de oppervlakte van het haar blijft liggen. Daardoor is een sterk reinigende shampoo belangrijk om deze resten te verwijderen.

De Clarifying Shampoo van N.4 Hair Care is een diep reinigende shampoo. Deze unieke formule is een sterke reiniger die overtollig olie en productresten uit het haar verwijdert. Toch zorgt het voor een juist vochtgehalte in het haar, waardoor het haar niet uitdroogt. Daarnaast beschermt het de kleur van het haar. Deze shampoo is voedend voor het haar én de hoofdhuid.
Hoe verzorg je hoog poreus haar?
Hydratatie is de sleutel tot succes voor mensen met een hoge haarporositeit. Zoek naar ingrediënten zoals voedende oliën die het haar diep zullen hydrateren. Producten zoals haarmaskers en leave-in conditioners zijn topproducten om die hydratie voor elkaar te krijgen. Daarnaast is proteïne ook belangrijk om hoog poreus haar te helpen vocht langer vast te houden.
De Replends Crème van NAK Hair is een vocht inbrengende leave-in crème die je dagelijks kan gebruiken. Het verzacht en beschermt het haar. Daarnaast vermindert het ook de kans op gespleten punten en voegt het glans en hydratatie toe.

Hoe zorg je voor neutraal poreus haar?
Haar met een neutrale porositeit is vaak eenvoudig te verzorgen. Omdat de balans precies goed is, neemt het haar de producten en het vocht goed op en verliest het deze ook niet te snel. Met het verzorgen van dit haar kan niet veel fout gaan. De ingrediënten van producten maken niet veel uit, zolang ze natuurlijk en gezond voor de lokken zijn.
Neem dus altijd mee welke haarporositeit je hebt bij het kopen van producten en het verzorgen van de lokken. Het kan een wereld van verschil uitmaken voor de look van je kapsel.
Bron: Hairlust | Foto: Pexels