People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

siliconen

Alles over siliconen: wat is het en is het veilig producten met siliconen te gebruiken?

Het woord siliconen komt je vast bekend voor, maar weet je ook wat het zijn? En misschien nog wel belangrijker: waar zit het in en is het gevaarlijk voor het haar? Dit keer nemen we een kijkje naar siliconen en duiken we dieper in hoe ze precies werken.

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn een ingrediënt in een heleboel cosmetische producten. Ze helpen het haarproduct onder andere waterproof te maken, geven glans aan het haar, helpen ze bij de smeerbaarheid van het haarproduct en ze zijn zeer conditionerend. De meeste siliconen zijn vluchtig. Dit houdt in dat ze makkelijk verdampen en te verwijderen zijn bij een normale reiniging. De moleculen erin zijn te groot om de huid of het haar binnen te dringen. Ze leveren hun actieve stoffen af en daarna verdampen ze. 

Lees ook:
Gevaarlijk of niet: wat zijn parabenen precies en waarin worden ze gebruikt?

Vergelijking

Om misschien nog beter te begrijpen hoe siliconen werken, kunnen we kijken naar een vergelijking. Je kan ze namelijk goed vergelijken met een theezakje. Om specifiek te zijn, de bekleding van een theezakje in heet water. Als je namelijk het theezakje in het water dompelt, wordt de thee vrijgegeven maar met het zakje zelf gebeurt niks. Zo werken siliconen ook. Ze blijven namelijk aan de oppervlakte van de huid en de andere bestandsdelen zullen alleen doordringen. 

Veiligheid

Siliconen zijn veilige ingrediënten in cosmetische producten. Ze worden ook veel gebruikt in medicijnen voor bijvoorbeeld het genezen van wonden en het voorkomen van littekenvorming. Omdat de ze niet door de huid heen kunnen dringen, verstikken ze deze niet. Ze bieden alleen een barrièrebescherming en zijn erg gemakkelijk uit te spoelen. 

Slechte’ siliconen

Er zijn ook ‘slechte’ siliconen, deze worden beschreven als siliconen die niet in water oplosbaar zijn. Dit betekent dat er na intensief gebruik een ophoping van siliconen kan optreden met als gevolg dat het haar plat, dof, vettig kan aanvoelen en ook volume kan verliezen. Goed nieuws, deze ophoping kan eenvoudig worden verwijderd met een shampoo die oppervlakteactieve stoffen (sulfaten) bevat. Deze sulfaten vermengen zich diep met olie, vuil en siliconen en verwijderen deze. Het punt is dat sommige sulfaten irritatie kunnen veroorzaken, we raden shampoos aan die Natriumlaurylethersulfaat bevatten, omdat het vriendelijker is voor de huid en het haar dan andere soorten.

Foto: Pexels

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts