People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

haarkleurmiddelen

Veilig of niet? Wat zijn de gevaren van haarkleurmiddelen en kleurstoffen?

De stoffen in haarkleuring zijn één van de meest grondig onderzochte consumentenproducten. Daarnaast zit een hoop wetenschappelijk onderzoek achter de veiligheid van haarkleurmiddelen. Toch kan het zo zijn dat mensen een reactie krijgen van deze producten. Dus hoe veilig zijn haarkleurmiddelen en kleurstoffen eigenlijk voor de gemiddelde mens? 

Europese wetten

Gelukkig hebben we in Europa strenge wetten over de veiligheid van cosmetische producten. Ze mogen absoluut geen schade aanbrengen aan de gezondheid van de consumenten. Hierdoor worden de producten, voordat ze de winkels hebben bereikt, streng beoordeeld door een professional. 

Beoordeling 

Wat wordt er precies behandeld tijdens deze beoordeling? Er zijn wel een aantal dingen waar rekening mee wordt gehouden. Zo moet er gekeken worden naar alle ingrediënten, hoe en waar het product wordt gebruikt, hoe vaak het wordt gebruikt, door wie en naar het eindproduct. Met deze beoordeling kan de fabrikant ook duidelijke waarschuwingen en aanwijzingen op het product plaatsen. 

Paraphenylenediamine

Paraphenylenediamine, of ook wel afgekort PPD genoemd, is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in permanente of oxidatieve kleurstoffen voor het haar. PPD wordt in heel veel merken voor haarkleurmiddelen gebruikt. Ook de haarkleurmiddelen die in de winkels verkrijgbaar is. Hoewel er vaak op het internet wordt gezegd dat PPD verboden is in Europa en de Verenigde Staten, is dit niet waar.

Wat doet PPD?

PPD is belangrijk in haarkleurmiddelen, omdat het helpt het haar de beste permanente kleuring te geven. Het wordt in alle tinten gebruikt, maar zeker in de donkere tinten. Met PPD kun je namelijk ook als enige succesvol grijs haar kleuren. Misschien heb je dan ook veel gehoord over PPD, het wordt namelijk vaak als boosdoener neergezet. Het zou zelfs gevaarlijk zijn.

Lees ook:
Wat is roos precies en wat kun je er tegen doen?

Allergische reactie

Van alle mensen in Europa hebben meer dan 98% geen reactie op PPD. Van de mensen die wél een reactie krijgen op PPD, krijgen minder dan 1,5% een allergische reactie. Dit is maar 0,1% van de totale wereldbevolking. Het probleem wordt dus veel groter gemaakt dan het is. 

Oorzaak

De eerste keer dat iemand die er gevoelig voor is wordt blootgesteld aan PPD, zullen ze de reactie niet meteen ervaren. Alleen kan de tweede keer dat PPD gebruikt wordt bij iemand die hier gevoelig voor is, een overdreven reactie veroorzaken. Dit komt omdat het immuunsysteem bij de eerste keer de PPD als indringer ziet. Hierna zal het de stof onthouden. Als het immuunsysteem de stof nóg eens tegenkomt, zal het een overreactie geven. De reactie en de schade komen dus door het immuunsysteem, niet door de stof zelf.

Advies

Bang dat je gevoelig bent voor de stoffen in haarkleurmiddelen? Doe dan een allergietest 48 uur vóór de kleurbehandeling. Op de gebruiksaanwijzing staat duidelijk aangegeven hoe dit precies moet. 

Foto: Unsplash

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts