People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

groeicyclus

Hoe valt haar eigenlijk uit? Dít is alles wat je wil weten over de groeicyclus van het haar

Om problemen met het haar te herkennen en begrijpen, is het erg belangrijk om de groeicyclus van het haar goed te kennen en te snappen. Zo kan er gezocht worden naar oplossingen en de kern van het probleem. Geen idee hoe de groei van het haar in elkaar zit? Wij leggen het hier duidelijk voor je uit. 

Haarfollikels

Iedere haarfollikel heeft een eigen groeicyclus die verschilt van de andere haarfollikels. De haarfollikels zijn namelijk onafhankelijk en dit is juist heel goed, want anders zou al het haar op hetzelfde moment uitvallen. Iedere dag verliezen we haar, dit verschilt per persoon, maar een gezonde hoofhuid verliest er zo’n tachtig op een dag. 

Groeicyclus 

Iedere haar heeft dus een groeicyclus. Deze cyclus heeft drie fases: de anagene fase, de catagene fase en als laatste de telogene fase. 

Anagene Fase

De anagene fase is de groeifase van het haar. Elke maand groeit het haar gemiddeld een halve centimeter. In de zomermaanden is dit anders, dan groeit het haar vaak een stukje sneller. Deze anagene fase duurt gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar. Een volgroeide haar wordt dus tussen de 45 en 75 cm lang. Toch zijn er verschillen. Zoals in Azië, waar de anagene fase meestal langer duurt. De groeifase kan dan wel zeven jaar duren. Dit betekent dat een volgroeide haar in Azië wel één meter lang kan worden.

Catagene Fase

Na deze anagene fase, komt de catagene fase. Dit wordt ook wel de overgangsfase genoemd. Hij duurt zo’n tien dagen. In deze fase stopt het haar met groeien. De haar maakt zich dan ook los van de bloedtoevoer. Hierdoor wordt de haar zwakker. 

Telogene Fase

Als laatste hebben we de telogene fase. Dit is een rustfase waarin de al verzwakte haar zich eindelijk loslaat. Hierdoor valt de haar ook uit. Na deze fase blijft de haarfollikel drie maanden inactief. Na die drie maanden zal het gehele proces zich herhalen.

Lees ook:
Van fijn tot grof: dít is alles wat er te weten valt over de verschillende haartexturen

Haaruitval

We verliezen dus zo’n tachtig haren per dag. Het grootste gedeelte hiervan verliezen we tijdens het wassen van het haar. Door het wassen komen de haren die in de inactieve fase zitten los van de follikel. Hier zit namelijk alweer een nieuwe haar in die eruit wil komen. Toch kunnen er ook haren uitvallen op andere momenten van de dag. Dit komt dan vaak voor tijdens het borstelen of stijlen van het haar.

Wassen

Als het haar dan ook minder vaak gewassen wordt, zullen er meer haren uitvallen tijdens het borstelen of stijlen. Hierdoor lijkt het dan ook alsof er meer haar dan normaal uitvalt, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Was het haar dan ook regelmatig, zo wordt de hoofdhuid namelijk gestimuleerd en is er een gezonde basis voor het haar om te groeien.

Foto: Unsplash

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts