People 4 Hair

Welkom op de People 4 Hair Blog

Blog

GESPLETEN PUNTEN

Gespleten haarpunten: wat zijn ze en hoe kom je ervan af?

Iedereen heeft er wel eens last van gehad: gespleten haarpunten. Het begint misschien onschuldig met een paar plukjes, maar al snel merk je dat het haar er droog uitziet en dat de punten erg gaan pluizen. Super vervelend natuurlijk, maar waarom zijn die punten er op de eerste plaats? En misschien nog belangrijker, hoe kom je ervan af? 

Wat zijn gespleten haarpunten?

Simpel gezegd ontstaan gespleten haarpunten wanneer één haarlok zich splitst in tweeën. Het is heel normaal om deze gespleten haarpunten te hebben, maar als je er te veel van hebt kan het aangeven dat het haar beschadigd, droog en ongezond is. Als je er dan ook niet goed voor zorgt, kan het zelfs zorgen voor haarbreuk. Het is dus belangrijk dat je het haar goed verzorgt, maar eigenlijk is het voorkomen van deze gespleten punten nóg beter.  

De oorzaak van gespleten haarpunten

Er zijn enorm veel oorzaken voor gespleten haarpunten. Om nu precies te weten waar die van jou vandaan komen en wat jouw boosdoener is, hebben we ze allemaal op een rij gezet.

Slechte gewoontes

De meest voorkomende oorzaken zijn eigenlijk een heleboel alledaagse dingen die je kan doen. Denk hier bijvoorbeeld aan een te warme douche nemen, slapen met het haar in een knot of staart en het haar te wild afdrogen met een handdoek. Al deze dingen kunnen zorgen voor de gespleten punten. Gelukkig is dit niet al te moeilijk op te lossen en kun je zelf met kleine aanpassingen de haarbreuk door deze factoren voorkomen.

Hittestyling

Regelmatig gebruik van warme stylingtools zoals föhns, stijl- of krultangen hebben heel veel invloed op de gezondheid van ons haar. Ze verwijderen namelijk veel vocht uit het haar en dit maakt het haar vatbaarder voor breuk, zoals de gespleten punten.

Chemische behandelingen

Het is vrij logisch dat deze chemische behandelingen niet geweldig goed zijn voor het haar, dus dat deze ook de kans op gespleten punten vergroten is niet een verassing. Behandelingen als kleuren en bleken verzwakken de lokken, en maakt de kans op haarbreuk groter. 

Weersomstandigheden

Veel oorzaken van gespleten punten heb je gelukkig zelf onder controle, maar toch zijn er ook factoren waar wij mensen helaas weinig aan kunnen doen. Een daarvan is het weer. De zon en te weinig vocht in de lucht kunnen er allebei voor zorgen dat het haar uitdroogt. Hierdoor is het haar vatbaarder voor de gespleten punten.

Naar de kapper

De beste oplossing voor gespleten punten, is ze afknippen. Als je dus al een tijd niet naar de kapper bent geweest, zullen deze punten duidelijk te zien zijn. Wacht je te lang met het afknippen van de punten? Dan kan het haar steeds hoger gaan breken en gaan pluizen. Dan kun je zo veel goede producten gebruiken, maar is afknippen toch echt de beste optie.

Lees ook:
Van donker haar naar blond haar: hoe doe je dat zonder het haar erg te beschadigen?

Het voorkomen van gespleten haarpunten

Voorkomen is dus de beste behandeling voor gespleten haarpunten. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen en je gezonde lokken te behouden. Hieronder de belangrijkste:

Voeding voor het haar

Schoonheid komt van binnenuit en dit geldt ook voor het haar. Glanzend, lang en sterk haar kun je niet alleen bereiken met producten, je moet het haar ook voeden van binnenuit. En dit doe je natuurlijk met jezelf te voeden met goed voedsel zoals fruit, groenten en gezonde vetten. Dingen als walnoten en bruine rijst helpen het haar te versterken terwijl sinaasappels en bladgroente de haargroei stimuleren. Natuurlijk is een goede hydratatie ook belangrijk voor het haar. Zorg dus ook dat jij goed gehydrateerd bent. 

Regelmatig knippen

Regelmatig een bezoek brengen aan de kapper, zo’n iedere 8 tot 12 weken, is natuurlijk dé oplossing voor het voorkomen van gespleten punten. Niet alleen blijft het haar zo gezond, het is ook sterker als het regelmatig geknipt wordt. 

De juiste producten gebruiken

Het gebruiken van goede producten met goede ingrediënten die het haar voeden kan ook helpen haarbreuk te voorkomen. Investeer dus in professionele producten die gemaakt zijn voor jouw haartype en haarstijl.

Bescherming tegen hitte

Natuurlijk is het de beste oplossing om je haar helemaal niet te stijlen met hitte, maar als je het dan wel doet moet je echt een hittebeschermer gebruiken. Het zal de schade door de warmte niet helemaal voorkomen, maar kan de effecten van deze stylingtools zeker verminderen en zo dus ook gespleten punten voorkomen. Al onze professionele lijnen hebben een hittebescherming en sommige hebben een verhoogde hittebescherming voor haar dat gemakkelijk beschadigd raakt.

Dus nu dat je alles weet over gespleten punten en het voorkomen ervan, kun je in de toekomst door het leven gaan met veel gezonder en sterker haar. Natuurlijk is het geen garantie dat je nooit meer last gaat hebben van gespleten punten, maar het kan de kans wel kleiner maken.

Bron: Luxy Hair | Foto: Pexels

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Tumblr

Geef een reactie

Ontvang De Laatste Updates

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De nieuwste blogposts, product launches en People 4 Hair News.

Meest populair

Ook Interessant

Gerelateerde Posts