Als je veel bezig bent met haar, is het natuurlijk erg belangrijk om te weten wat er allemaal omgaat in het haar. Van haarfollikels tot de haarschacht tot de haarpapil, in deze blogpost word je alles uitgelegd over deze wetenschap achter het haar.
Wat is een haarfollikel?
De haarfollikel is een haarzakje in de inkeping van de huid waar een haar uit groeit. Ieder van deze haarzakjes heeft een eigen bloed, zenuw en spier voorziening. Alle voedingsstoffen die de haarfollikels nodig hebben, zitten in deze bloedvaten. Hierdoor zijn de eetgewoontes van de persoon superbelangrijk om een gezonde haargroei en haarsterkte te creëren. Ieder mens wordt namelijk geboren met een bepaald aantal haarfollikels. Deze wijzigt niet. De omvang van de haarfollikel bepaalt ook hoe sterk het haar is.
Lagen
De binnenste drie lagen van de huid zijn de opperhuid, de cortex en het merg. De buitenste drie lagen vormen samen de bekleding van de haarfollikel, de binnenste schede en het basale membraan.
Haargroei
Een gemiddeld persoon heeft zo’n 120.000 haren op de hoofdhuid. Toch lijkt het dat blondines er meer hebben en iemand met rood haar er minder heeft. De meeste groei vindt plaats in de kiem van het haar. Deze bevindt zich weer aan de basis van de follikel, op de dermis. De dermis is de diepere laag van de huid.
Eigenschappen
Rondom de follikels zitten ook zenuwen en spieren. Deze geven het haar tactiele eigenschappen. Hierdoor voelt iemand ook een beetje beweging.
De haarpapil
De haarpapil is een structuur van cellen die actief groeien. Deze cellen zullen uiteindelijk een haar produceren. De cellen delen zich non-stop in het onderste deel van de haarpapil. Deze drukken zichzelf omhoog terwijl ze gelijkmatig hard worden. Zodra ze het bovenste deel van de haarpapil hebben bereikt, delen ze zichzelf in zes cilindrische lagen.
De haarschacht
Als laatste hebben we de haarschacht. Dit is het deel van het haar dat we boven de hoofdhuid kunnen zien. De haarschacht bestaat uit keratine. Dit is een proteïne die is samengeperst en vastgeplakt.
Chemische verbindingen
De haarschacht bestaat ook uit chemische verbindingen. De belangrijkste hiervan zijn de zoutverbindingen, de disulfide verbindingen en de waterstofverbindingen. Deze maken het haar sterker en geven het haar elasticiteit en flexibiliteit. De waterstofverbindingen zijn zwakker dan de rest. Ze breken dan ook makkelijk af door bijvoorbeeld hitte en water. De zoutverbindingen kunnen veranderen of breken door intensieve hitte. De disulfide verbindingen veranderen bijna nooit, behalve bij gebruik van chemische processen.
Bron\foto: NAK