Categorieën
More hair stuff

Slechte Chemicaliën

In onderstaand artikel van A Healthy Life worden 7 chemicaliën besproken die je beter uit je badkamer kunt weren. In veel verzorgingsproducten vind je deze slechte stofjes terug wat natuurlijk niet echt bevorderlijk is voor een volle, glanzende bos haar. Gelukkig zijn de producten van N.4 High Performance Hair Care 100% veganistisch zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken..

N.4 High Performance Hair Care

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

De volgende ingrediënten zitten vaak in de verzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken – shampoo, zonnebrandmiddel enzovoorts – maar wetenschappers zijn het erover eens dat je ze beter kunt vermijden.

1. Parabenen
Parabenen zijn synthetische antibacteriële conserveermiddelen die veel voorkomen in producten voor persoonlijke verzorging met een hoog watergehalte: shampoo, conditioner, lotion, huidreinigers en douchegel. Ze staan vermeld als methyl-, ethyl-, butyl- of propylparabeen. Uit onderzoek is gebleken dat parabenen in het lichaam oestrogeen nabootsen, waardoor de normale hormoonfunctie wordt verstoord. Ze zijn ook gevonden in biopsies van borsttumoren.

2. Ftalaten
Ftalaten zijn weekmakers die de geur in parfum en de kleur en cosmetica stabiliseren; ze zorgen er ook voor dat nagellak niet schilfert. Op de meeste etiketten worden ze niet vermeld, hoewel ze in bijna alle denkbare persoonlijke verzorgingsartikelen te vinden zijn, verborgen onder de naam ‘parfum’.  (De bedrijfsformules voor producten worden wettelijk beschermd als informatie die niet hoeft te worden vrijgegeven.)

Twee soorten ftalaten die vaak in cosmetica voorkwamen zijn sinds de recent ingestelde cosmetische veiligheidsrichtlijn in de EU verboden, waardoor internationale bedrijven gedwongen zijn om hun producten voor de Europese markt te herformuleren. Een aantal nagellakfabrikanten heeft het ‘giftige trio’ – dibutyl ftalaat, tolueen (een neurotoxisch oplosmiddel) en formaldehyde – uit hun nagellakformule gehaald. Toch is het nog steeds slim om met nagellak en andere nagelproducten heel voorzichtig te zijn, vooral als je zwanger bent. Een lak op waterbasis is de meest goedaardige optie.

3. Nanodeeltjes
Nanodeeltjes bestaan uit ultrakleine deeltjes van gewone ingrediënten en worden in van alles, van sportkleding tot autobanden, verwerkt. Je vindt ze vaak in zonnebrandmiddelen, om die transparant in plaats van wit te maken, of in antiverouderingsproducten, om ze in staat te stellen dieper in de huid door te dringen. Op etiketten staan ze vermeld als ‘microdeeltjes’.

4. Sodium Laureth Sulfaat (SLS)
SLS is een synthetisch reinigingsmiddel en schuimmiddel waardoor huid- en oogirritaties kunnen ontstaan. Er is ook een koppeling met het bijproduct 1-4 dioxaan, een vermoedelijk kankerverwekkende verontreinigende stof die tot stand komt bij ethoxylering, een proces dat sommige ingrediënten iets minder hard maakt (Sodium lauryl sulfaat wordt bijvoorbeeld omgezet in sodium laureth sulfaat). Ethoxylering is één van de redenen waarom zoveel ‘zachtere’ producten – met een natuurlijke inslag of speciaal voor kinderen gemaakt – zulke verbazingwekkend hoge niveaus aan gifstoffen blijken te bevatten.

5. Kunstmatige geurstoffen
Kunstmatige geurstoffen kunnen wel 200 ingrediënten bevatten die fabrikanten niet openbaar hoeven te maken. Tenzij duidelijk wordt aangegeven dat er geen synthetische stoffen in zitten, is de vermelding van ‘parfum’ – een veel voorkomend allergeen – op een etiket een betrouwbare aanwijzing dat het product ftalaten bevat. Sterkere parfums zijn de meest waarschijnlijke verdachten voor hoge concentraties van ftalaten. Sophie Uliano, een deskundige op het gebied van natuurlijke schoonheid en schrijfster van ‘Gorgeously Green: 8 steps to an earth-friendly life’ (Harper Collins, 2008), wijst erop dat ‘parfumvrij’ of ‘ongeparfumeerd’ niet altijd een betrouwbaar alternatief is, omdat producenten soms maskerende parfums gebruiken in plaats van identificeerbare geuren.

6. Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (TEA)
DEA en TEA zijn emulgatoren en schuimmiddelen die doorgaans in shampoo en douchegel te vinden zijn. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken en, ironisch genoeg, ook droog haar en een droge huid. Ze horen tot de categorie van ‘nitrosamines’ (volgens onderzoek mogelijk kankerverwekkend) waartegen Uliano waarschuwt.

7. Diazolidinyl en Imidazolidinyl
Diazolidinyl en Imidazolidinyl Urea zijn veel gebruikte kunstmatige conserveringsmiddelen die contacteczeem kunnen veroorzaken en ervan worden verdacht formaldehyde-vrijmakers te zijn. Ze komen voor in zonnebrandmiddelen, lotion, shampoo – op dezelfde plekken als parabenen.

Door People 4 Hair

People 4 brands
Fudge Professional
Nak Hair
Number 4 High-Performance Haircare

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s